Rritja e tendencës të blerjes së rrobave të përdorura - Eksplorimi i mundësive me Bambaron

Rritja e tendencës të blerjes së rrobave të përdorura - Eksplorimi i mundësisë së Ri-shitjes me Bambaron. 

Tregu i rishitjes së modës po lulëzon. Deri në vitin 2029, parashikohet të arrijë një vlerë prej 80 miliardë dollarësh, duke dyfishuar madhësinë e modës së shpejtë (fast fashion). Ndërsa veshjet e përdorura po pushtojnë garderobat tona, ne kemi vendosur të eksplorojmë fenomenin e rishitjes nga perspektiva e modelit të biznesit dhe të analizojmë se si mund të zbatohet në industri të tjera.

 

Çfarë është një model biznesi i Ri-shitjes?

 

 Rishitja është shitja me pakicë e artikujve të përdorur. Ndërsa disa vite më parë, artikujt e përdorur tregtoheshin kryesisht në tregjet e rrobave të përdorura, sot pjesa më e madhe e tregtimit është zhvendosur në platformat online. Industria e modës ka qenë pioniere e modeleve të rishitjes, por bizneset që nuk janë të modës janë duke ndjekur të njëjtën rrjedhë. 

 

Tendencat e konsumatorëve – Pse konsumatorët blejnë dhe shesin produkte të përdorura?

 

 Blerja e produkteve të përdorura nuk konsiderohet më si tabu – në fakt, studimet e fundit tregojnë se veçanërisht të rinjtë nuk e kanë fare problem të blejnë rroba të përdorura. Ky zhvillim nxitet nga një sërë faktorësh. Shumica e tyre janë të lidhur me dy faktorë kryesorë:

  • 1- Kostoja më e lirë.
  • 2- Si veprimtari është më e “gjelbër”, dmth ka përfitime mjedisore.

 Artikujt e përdorur shpesh mund të blihen për një pjesë të çmimit të shitjes me pakicë. Kjo nuk do të thotë që të gjitha modelet e rishitjes qëndrojnë në segmente me çmime të ulëta. Vitet e fundit është parë një rritje e paprecedentë e rishitjes së modës luksoze. Markat si Burberry ose Gucci po bashkëpunojnë me shërbimet e dorëzimit për të mbledhur dhe rishitur produktet e tyre të mëparshme. Në platforma të rishitje, konsumatorët mund të shesin drejtpërdrejt mallra luksoze të përdorura për kolegët e tyre. Ashtu si blerësit, edhe shitësit privatë shpesh nxiten nga mundësia për të fituar disa para shtesë gjatë pastrimit të dollapëve të tyre.

 Dhënia e një jete të dytë ose të tretë të artikujve të përdorur nuk është e mirë vetëm për portofolin e konsumatorëve. Zgjatja e ciklit jetësor të një produkti ka gjithashtu përfitime mjedisore, duke reduktuar tërheqjen e ekonomisë nga burimet natyrore dhe duke vonuar krijimin e mbetjeve. Ndërsa konsumatorët bëhen më të vetëdijshëm për faktin se moda e shpejtë (fast fashion) nuk është mundësia më e mirë, ata po kërkojnë gjithnjë e më shumë alternativa më të qëndrueshme. Ky trend nuk është i dukshëm vetëm në industrinë e modës, por vlen edhe për kategoritë e tjera të produkteve, të tilla si elektronikë të konsumit ose mobilie.

 Për këtë arsye në Bambaron kemi filluar të ndjekim të njëjtën praktikë. Me anë të shërbimeve tona në www.bambaron.com ne i ofrojmë tregut shqipëtar mundësinë për të blerë diçka me një çmim më të arsyeshëmm dhe mundësinë për të shitur gjithçka që nuk e përdor më.